Anne L.B. -
Hjem Add

3

I dag er det torsdag, ergo: F R I D A G ! 

Uheldigvis er dette den siste torsdagen vi har fri fordi neste uke har vi rattrapage(det betyr at man må ta igjen timer vi har mistet pga fridag og div. tidligere). På en annen side får vi jo mer undervisning, og blir bedre i fransk!

Akkurat nå sitter jeg og ser på koppen med smoothie som akkurat ble tom: den var jo såå god. Jeg vil ha mer! Hehe. Det jeg puttet oppi var: blåbær, mango, gresk yoghurt, kokosolje og gojibær. mixmixmix, og voilà: en supersmoothie :) 

Nå må jeg snart gå fordi jeg skal på trening. Tenkte å dra på svømming, det er ikke belastende for ryggen. For dere skjønner, i går skjedde det et eller annet da jeg var på gymmen, og hadde veldig vondt i ryggen i hele går. Men i dag tidlig tøyde jeg litt og har sovet ganske godt i natt, så er mye bedre nå! 


Har begynt å tenke på hva jeg vil gjøre neste år. Og guri malla, det er så vanskelig. Har sett på en del forskjellige studier som virker spennende som jeg kommer inn på til høsten. Eller så kan jeg ta opp fag for å komme inn på medisin. Skal også søke i Danmark tror jeg! Menmen, har heldigvis hele juleferien og litt til på å tenke på det :) 

 

B O N N E J O U R N É E ! 

- A

 • 0

  Hei på dere alle sammen :)

  Det er lørdag, og det er deilig :) Dagene her i Frankrike går fortere og fortere og sannelig er det ikke mer enn tre uker til hjemreise! rart å tenke på. merker at "julekjøret" er i gang i Norge: vi nordmenn liker jul. Men guys: det er fortsatt èn uke til 1 desember; og i mine øyne så er det da man har "lov" å sørge for julestemning. Her i Perpignan har de også begynt med juleforbredelser; nesten alle gatene er pyntet med julelys og jeg tror de har tenkt til å skru de på snart! Det gleder jeg meg til :)


  Siden sist har jeg.....


  fått brev av min kjære mormor! det er alltid så hyggelig å få post! ♥ (hint hint, hehe)


  strikket ferdig skappelgenseren min. den ble veldig stor! men verdens deiligste genser å ha på seg !

  ¨

  vært på gymmen! her er Ida Marie og meg etter styrke, bare litt slitne...

  begynt å løpe igjen! har funnet en perfekt 10km rute. Dette er for noen uker siden, hvor jeg oppdaget at de flagget over hele byen. Vet ikke helt hvorfor: men fint er det! Liker så godt det franske flagget!

  Skrevet brev! Begynner å savne Norge litt og da er det litt ekstra hyggelig å skrive brev til mine kjære der hjemme ♥

  Sett på serier! Har mye tid til overs her i Frankrike, og i det siste har jeg fått heeelt hekta på Breaking Bad; det er jo sååå bra! Er på siste sesong nå, litt trist, for jeg vil at det bare skal fortsette! Haha.

  Prøvd det sunne liv! Kokosvann. Falt ikke heeelt i smak; foretrekker heller cola, haha

  Dette bildet la Sofie ut på face: Det er fra turen vår til MP; et godt minne ♥

  Fått litt norske nødvendigheter av mamma! Rugsprø er den tingen jeg savner mest fra Norge(etter Atle, Mammaogpappa, Ingridogkristin, Bringebæråsen, Elixia, Vincent og Candyking); godt jeg har 4 pk i skapet, da overlever jeg til jeg skal hjem! ♥

  Jeg har vært i P A R I S !! Min favorittby av alle!

  Parishjul i Paris, åå for en humor

  K utenfor Ladurée; en nødvendighet vi bare måtte unne oss ♥

  Eiffeltårnet om kvelden

  Var også på Louvre; elsker å bare gå rundt der; er så utrolig mye fint å kikke på!

  Fra leiligheten til Napoleon III; skulle vært no å hatt i stua vår det!

  Turen til Paris var helt perfekt: God mat, godt selskap og mye kulturelle opplevelser! Var godt å se pappa og Kristin igjen, jeg er heldig som har en så fin familie!

  Kjøpte forresten også nytt svømmeoutfit da jeg var i Paris: kan godt legge ut bilde på bloggen, ser ganske så rask ut. Dere skjønner: jeg har begynt å svømme; daddy og jeg har en liten plan om å melde oss på minitriathlon til høst(Ja, pappa nå står det svart på hvitt), og da må denne dama få opp svømmeskillsa litt; for de har ikke akkurat vært noe å skryte av! Flaks at de har en veldig ålreit svømmehall rett ved universitetet!  Kjære fine macbook: unnskyld for at du nå er smeltet. Ja: er det ikke trist? Men på et eller annet vis så fungerer den som bare det fortsatt: så jeg og macen min lever lykkelig sammen, enn så lenge!  Har lært om fransk mat: her ett bilde av crêpes; vi hadde også en quis om hvor maten kom fra i Frankrike; haha.

  Var på ostesmakekurs: lærte om franske oster, hvor de kommer fra, hvordan de skal spises osv. Oppdaget at jeg liker nesten alle ostene, til min overraskelse. Selvom roquefort ble litt i meste laget! Men mamma og pappa: gled dere til ost og vin når jeg kommer hjem!! Jeg har blitt ekspert. Forresten: Hun damen på bildet er den ene læreren min: en fantatisk søt og hygglig madame; og en veldig veldig flink lærer ikke minst!

  Hvorfor ha speil i leiligheten, når det er et rett utenfor døra? Det har begynt å bli kaldt i Perpignan, i dag var det bare 1 grad!!!

  ... Kjøpt blomster til meg selv.(lov å være litt romantisk selvom kjæresten min ikke er her, savner han jo sånn!)
  Er de ikke fine? ♥

   


   

  Denne helgen har vi besøk fra Norge: Elin er på besøk hos Ida Marie; akkurat nå er de i byen og titter litt, og i kveld skal vi lage taaaaso !!!

  Ellers står alt bra til her i leiligheten: føler vi har blitt som en liten familie på tre: vi koser oss og har det bra!

  Jeg tror jeg kan snakke for de andre og når jeg sier at vi savner dere der hjemme veldig nå: og har begynt nedtellingen til juleferie!!

  Men før det: siste innspurt på skolen(bare to uker igjen, HJELP!) og litt adventstid her i Perpignan!

   

  Hade bra bloggen ♥

  - A

 • 2

  Heiheihei!

  Sommeren står litt for fall her i Perpignan, men det var egentlig på tide, høsten er jo en såå fin årstid! Forrige helg var vi alle i Barcelona; Først var jeg der med Kristin og Atle. Etterpå var Ida Marie og Victoria der på helgetur! Barcelona er en skikkelig fin by, og jeg ble veldig positivt overrasket da vi var der. Selvom jeg har vært der før, så hadde jeg glemt hvor fin byen var. Masse spennende kultur, veldig mange fine bygninger, helt fantastisk mat og ikke nok med at det er en storby: de har strandlinje og! Tenkte å legge ut litt bilder senere fra Barcelona ♥

  Utsikten fra vinduet mitt akkurat nå ♥


  Har jo sagt at jeg skal skrive litt om skolen og så her kommer litt info om studiene vi går på.

  På norsk kalles det vi går på "Årsstudium i fransk språk og kultur" og er støttet av lånekassen. Vi går på det igjennom Institut Francais(Det franske kultursenteret), som har et samarbeid med 3 universiteter i Frankrike: Montpellier, Perpignan og Dijon.

  Dette studiet er ofte et eget "senter" på universitetet hvor det kun går utlendinger som skal lære seg fransk. I Perpignan heter dette CUEF(Centre Universitaire d'Etudes Francaises). Etter hver semester er det eksamen, og består man eksamen får man 2 studiepoeng.

  Språklæringen er delt opp i nivåer, alt etter som hvor mye du kan. Det er A1-C2, hvor C2 er det høyeste nivået for en utlending til å snakke fransk(tilnærmet flytende). For å komme inn på universitetet igjennom Institut Francais kreves det at man er på minst B2. Derfor måtte vi ta en test før vi dro. Denne testen heter TCF og er en internasjonal test som brukes globalt for å kartlegge "ikke-franske" folk sine franske språkkunnskaper.

  Studiene varierer litt fra sted til sted, men siden vi er i Perpignan, så skriver jeg hvordan vi har det:)

  Skoleåret her er delt opp i to semestre: Et høstsemester og et vårsemester. Begge har 11 undervisningsuker med 18 timer hver uke. Hvilke fag man har varierer litt fra nivå til nivå, men det er mye språkundervisning og en del fag om "la vie en france", altså hvordan Frankrike og franskmenn er. Dette er f.eks fag som: Culture & Socitiete, Francais Economique, Litterature & Historie osv.

  På starten av hver semester er det en test for å finne ut hvilke klasse man skal gå i. Dette er litt forskjellig fra studiet i Montpellier, hvor de tok utgangspukt i TCF-testen i tok i Norge for å bli satt i en klasse.
  I klassen er alle på samme nivå. Men man har også mulgiheten til å velge 1 eller 2 valgfag i tillegg til de "faste" timene med klassen. Jeg har valgt "Francais en images" som er et fag hvor vi ser på franske filmer. Digg? ja, ganske :) Haha

  Her er klassen min! Vi er veldig mange norske jenter i klassen + en del kinesere og noen flere nasjonaltieter :-)


  I tillegg til disse 11 ukene er det en ferie midt i hver semester på en uke. I og med at det bare er 18 timer i uken er det også mye fritid i løpet av uken, noe som er veldig deilig! Jeg har fri hver torsdag og bare en time på onsdager :) Så skal ikke klage på strevsomme ukedager akkurat; når jeg har en minihelg hver onsdag og torsdag!

  På slutten av hvert semester er det også eksamener. Men: læreren kan bestemme hva slags evaluering hun/han ønsker i faget sitt. Det vil si at om læreren heller vi ha mindre prøver i løpet av semesteret, så slipper man eksamen på slutten. Dette har jeg i nesten alle fagene; noe som er ganske deilig, for da slipper man å lese MASSE før en eksamen, og kan heller lese litt til hver prøve.

  Ellers vil jeg si at dette studiet er veldig fint for å få en liten smakebit på hvordan det er å gå på universitetet. For selv om vi går på et annet senter enn det "vanlige" univesitetet, så er klasserommene på campus, og vi får de samme fordelene som andre studenter her i Frankrike.Man kan melde seg på sportsaktiviteter etc.

  I Perpignan er det også mulig for oss å bo på campus i studenthybler. Mange av de andre norske gjør det og det virker veldig hyggelig! Der får man sitt eget rom med bad, men deler kjøkken med ganske mange andre. Det er veldig fint og oppusset der. Selv er jeg veldig fornøyd med at vi valgte å finne leilighet selv, men tror det som bor på campus heller ikke angret på det. Det er et litt lettere alternativ i starten med tanke på at man slipper alt styret med å finne leilighet osv, men jeg tror vi vokste ganske mye på akkurat det prosessen. Selvom det var gankse mye styr.Et annet alternativ er å finne seg et rom i et kollektiv. Det finnes mange av dem i Frankrike, og det virker som en lærerik og morsom opplevelse og bo med mange andre ukjente ett år!

  Selvfølgelig finnes det fordeler og ulemper med alle boalternativene, men jeg tror man blir fornøyd så lenge man går inn for å være det!

   

  Det var veldig kort sagt, men til slutt til jeg si at jeg anbefaler å gjøre dette for de som har lyst til å lære fransk ordentlig etter vgs! Det er også en kjempe fin mulighet til å bo i et annet land og oppleve et land uten å være "turist". Man blir veldig overlatt til seg selv og det er veldig fin mulighet til å lære å bli selvstendig også!

   

  Snakkes, A

   

   

   

   

 • Anne L. B.

  Jeg skal bo i Frankrike i skoleåret 13/14, i Perpignan. Her finner du innlegg om livet mitt som student i ett annet land, and i hope you like it!

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde