Studier og skole (Anne L.B.)
Hjem Add

2

Studier og skole

Heiheihei!

Sommeren står litt for fall her i Perpignan, men det var egentlig på tide, høsten er jo en såå fin årstid! Forrige helg var vi alle i Barcelona; Først var jeg der med Kristin og Atle. Etterpå var Ida Marie og Victoria der på helgetur! Barcelona er en skikkelig fin by, og jeg ble veldig positivt overrasket da vi var der. Selvom jeg har vært der før, så hadde jeg glemt hvor fin byen var. Masse spennende kultur, veldig mange fine bygninger, helt fantastisk mat og ikke nok med at det er en storby: de har strandlinje og! Tenkte å legge ut litt bilder senere fra Barcelona ♥

Utsikten fra vinduet mitt akkurat nå ♥


Har jo sagt at jeg skal skrive litt om skolen og så her kommer litt info om studiene vi går på.

På norsk kalles det vi går på "Årsstudium i fransk språk og kultur" og er støttet av lånekassen. Vi går på det igjennom Institut Francais(Det franske kultursenteret), som har et samarbeid med 3 universiteter i Frankrike: Montpellier, Perpignan og Dijon.

Dette studiet er ofte et eget "senter" på universitetet hvor det kun går utlendinger som skal lære seg fransk. I Perpignan heter dette CUEF(Centre Universitaire d'Etudes Francaises). Etter hver semester er det eksamen, og består man eksamen får man 2 studiepoeng.

Språklæringen er delt opp i nivåer, alt etter som hvor mye du kan. Det er A1-C2, hvor C2 er det høyeste nivået for en utlending til å snakke fransk(tilnærmet flytende). For å komme inn på universitetet igjennom Institut Francais kreves det at man er på minst B2. Derfor måtte vi ta en test før vi dro. Denne testen heter TCF og er en internasjonal test som brukes globalt for å kartlegge "ikke-franske" folk sine franske språkkunnskaper.

Studiene varierer litt fra sted til sted, men siden vi er i Perpignan, så skriver jeg hvordan vi har det:)

Skoleåret her er delt opp i to semestre: Et høstsemester og et vårsemester. Begge har 11 undervisningsuker med 18 timer hver uke. Hvilke fag man har varierer litt fra nivå til nivå, men det er mye språkundervisning og en del fag om "la vie en france", altså hvordan Frankrike og franskmenn er. Dette er f.eks fag som: Culture & Socitiete, Francais Economique, Litterature & Historie osv.

På starten av hver semester er det en test for å finne ut hvilke klasse man skal gå i. Dette er litt forskjellig fra studiet i Montpellier, hvor de tok utgangspukt i TCF-testen i tok i Norge for å bli satt i en klasse.
I klassen er alle på samme nivå. Men man har også mulgiheten til å velge 1 eller 2 valgfag i tillegg til de "faste" timene med klassen. Jeg har valgt "Francais en images" som er et fag hvor vi ser på franske filmer. Digg? ja, ganske :) Haha

Her er klassen min! Vi er veldig mange norske jenter i klassen + en del kinesere og noen flere nasjonaltieter :-)


I tillegg til disse 11 ukene er det en ferie midt i hver semester på en uke. I og med at det bare er 18 timer i uken er det også mye fritid i løpet av uken, noe som er veldig deilig! Jeg har fri hver torsdag og bare en time på onsdager :) Så skal ikke klage på strevsomme ukedager akkurat; når jeg har en minihelg hver onsdag og torsdag!

På slutten av hvert semester er det også eksamener. Men: læreren kan bestemme hva slags evaluering hun/han ønsker i faget sitt. Det vil si at om læreren heller vi ha mindre prøver i løpet av semesteret, så slipper man eksamen på slutten. Dette har jeg i nesten alle fagene; noe som er ganske deilig, for da slipper man å lese MASSE før en eksamen, og kan heller lese litt til hver prøve.

Ellers vil jeg si at dette studiet er veldig fint for å få en liten smakebit på hvordan det er å gå på universitetet. For selv om vi går på et annet senter enn det "vanlige" univesitetet, så er klasserommene på campus, og vi får de samme fordelene som andre studenter her i Frankrike.Man kan melde seg på sportsaktiviteter etc.

I Perpignan er det også mulig for oss å bo på campus i studenthybler. Mange av de andre norske gjør det og det virker veldig hyggelig! Der får man sitt eget rom med bad, men deler kjøkken med ganske mange andre. Det er veldig fint og oppusset der. Selv er jeg veldig fornøyd med at vi valgte å finne leilighet selv, men tror det som bor på campus heller ikke angret på det. Det er et litt lettere alternativ i starten med tanke på at man slipper alt styret med å finne leilighet osv, men jeg tror vi vokste ganske mye på akkurat det prosessen. Selvom det var gankse mye styr.Et annet alternativ er å finne seg et rom i et kollektiv. Det finnes mange av dem i Frankrike, og det virker som en lærerik og morsom opplevelse og bo med mange andre ukjente ett år!

Selvfølgelig finnes det fordeler og ulemper med alle boalternativene, men jeg tror man blir fornøyd så lenge man går inn for å være det!

 

Det var veldig kort sagt, men til slutt til jeg si at jeg anbefaler å gjøre dette for de som har lyst til å lære fransk ordentlig etter vgs! Det er også en kjempe fin mulighet til å bo i et annet land og oppleve et land uten å være "turist". Man blir veldig overlatt til seg selv og det er veldig fin mulighet til å lære å bli selvstendig også!

 

Snakkes, A

 

 

 

  • Helena
  07.11.2013 kl.12:29
  Yey, nytt innlegg. Gleder meg til å se ere om litt over en måned. xoxo
  Chin cheng
  08.11.2013 kl.16:41
  Hvem er hun sykt kule i midten som gjør peace tegn egenklig?  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Anne L. B.

  Jeg skal bo i Frankrike i skoleåret 13/14, i Perpignan. Her finner du innlegg om livet mitt som student i ett annet land, and i hope you like it!

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde